Publicerad den

Jobba med hästar

Det är många som drömmer om att jobba med hästar. Vilka jobb finns det att välja mellan?

Jobba i stall

För att jobba i ett stall måste du vara duktig med hästar och kunna hålla ordning. Det finns hästkurser och även hästgymnasium som du kan gå. Men många gånger handlar det om att jobba upp sig. För att bli hästskötare till en känd ryttare måste du ha mycket erfarenhet och även en särskild känsla för skötsel av hästar. Nu för tiden finns det inte så många hästskötare på ridskolor, men vissa större ridskolor kan behöva anställa personal som sköter stallet. Genom att gå ridkurser på Strömsholm kan du också utbilda dig till ridlärare. De flesta ridlärare behöver dock ha ett till jobb, men det är en möjlighet att få inkomst på ditt intresse.

Veterinär

Du kan även utbilda dig till veterinär genom att gå Veterinärprogrammet på SLU i Uppsala. Det är en lång utbildning som ger dig ett intressant och stimulerande jobb. De flesta veterinärer jobbar med olika slags djur, och mycket sällan bara med hästar. Du måste våga ta i och fatta svåra beslut som veterinär, samtidigt som du kommer att få vara med vid fölningar och hjälpa hästar som är skadade.

Publicerad den

Egen häst på landet

Tänk att ha egen häst på landet. När dagen är slut går du bara ut till din häst, tar hand om den och rider. Vad ska du tänka på om du vill ha egen häst i eget stall?

Hästar är flockdjur

Eftersom hästar är flockdjur behöver de sällskap. Enligt Jordbruksverket ska hästen helst ha en annan häst som sällskap, i nödfall får eller att ägaren är mycket i stallet. Det bästa för din häst är utan tvekan en annan häst. Därför är det klokt att du antingen hittar en annan ryttare som skulle vilja ha en häst i ditt stall eller så köper du en sällskapshäst. Du kan köpa en äldre häst eller en shetlandsponny som får gå som sällskap. Glöm dock inte bort att även sällskapshästen behöver motion och omvårdnad.

Stall och hagar

Det finns även regler kring hur stort utrymme hästen ska ha i stallet: takhöjd och boxstorlek. Du hittar måtten på Jordbrukverkets hemsida. Dina hästar behöver också ha en rejäl hage med vattenkar och någonstans att skydda sig från sol, myggor och regn.

När du väl köpt en häst kommer du snabbt att inse att det tar mycket tid att ha egen häst, särskilt i eget stall. Du måste gå ut till stallet och fodra och släppa ut hästarna på morgonen. Hästarna måste få lunchhö. På eftermiddagen ska du mocka, fixa stallet och rida. Förutom att du måste köpa och frakta hem spån och foder samt hålla dig vän med bönder som du kan köpa hö av. Att ha egen häst på landet är väldigt roligt, men även mycket arbete.

Publicerad den

Gå på hästshow

Det finns flera hästshower att besöka i Sverige och naturligtvis också utomlands. Det är en härlig känsla att sitta på läktaren på en stor arena och se hästarna tävla och visa upp sig på olika sätt.

Göteborg horse show

Den största hästshowen i Sverige är Göteborg Horse show i Göteborgs stora arena Scandinavium. Eventet brukar gå av stapeln i februari och är en del av Världscupen i hästhoppning. Under året tävlar eliten i olika ligor utifrån världsdelar. Under våren anordnas en slutlig tävling med ryttare från hela världen. Göteborg Horse show är en del av den europeiska ligan. Det är ett mycket uppskattat arrangemang av både deltagare och publiken.

Stockholm International horse show

Den andra stora tävligen i Sverige är Stockholm International Horse show som arrangeras i Stockholm under första advent. Det är en mycket julig show med många olika uppvisningar: fyrspann, voltige, maskeradhoppning, hopptävling, ponnygalopp och dressyr. Hästshowen i Stockholm har en mer lekfull ton än hästshowen i Göteborg. Den är inte heller en del av den internationella världscupen i hästhoppningen. Om du vill besöka en hästshow är det smart att köpa biljetter i god tid och bo på ett hotell nära arenan. Köp biljetter för hela helgen och njut av allt roligt som ridsporten har att erbjuda.

Publicerad den

Ridsport

Ridsport är en av de största sporterna i Sverige. Det ingår flera grenar inom ridsporten och den största grenen är hästhoppning.

Hästhoppning och dressyr

De två vanligaste grenarna inom ridsport är hästhoppning och dressyr. Hästhoppning innebär att ett ekipage, häst och ryttare hoppar över flera hinder i en särskild ordning. Hindrens höjd beror på vilken slags tävling det är. Den enklaste heter lätt-D och med 90 centimeter höga hinder för stor häst. Ponnier hoppar mindre hinder. Dressyr är som en slags kombination av balett och gymnastik. Häst och ryttare ska i perfekt balans och harmoni genomföra olika moment, som galopp, skänkelvikning och piaff.

Mindre grenar

Det finns flera mindre grenar: fälttävlan, voltige och distans. Det finns även särskilda tävlingar för islandshästar. Fälttävlan innebär att häst och ryttare ska genomföra tre moment: dressyr, en hoppbana i skogen med fasta hinder och hästhoppning. Det är en spännande gren att titta på, särskilt själva fälttävlingsdelen i skogen. Voltige innebär att en grupp ryttare gör konster på en häst som galopperar runt i en cirkel. Det är verkligen gymnastik på hästryggen. Grenen distans är som ett maraton. Det handlar om att häst och ryttare ska förflytta sig en längre distans så snabbt som möjligt.

Publicerad den

Lär dig mer om hästar

Det finns så mycket att lära sig om hästar. Både om själva djuren, skötsel, ridning, olika ridgrenar samt trav och galopp. Genom att läsa tidningar och böcker kan du snabbt lära dig mer.

Var mycket i stallet

Det absolut bästa stället att lära sig mycket om hästar är naturligtvis i stallet. Ju mer tid som du tillbringar i stallet och med hästar, desto mer kommer du att lära dig. Allt från hur du kratsar hovarna till hur du hanterar svåra situationer. Att hålla på med hästar är väldigt praktiskt och du kan bara läsa dig till kunskapen till en viss del, sedan måste du använda kunskapen. Försök att hjälpa till så mycket som möjligt. Även med tråkiga och tunga sysslor som att mocka, bära vatten, måla hinder och lasta in hö. Varje moment är en del av hästlivet. Om du rider på en ridskola kan det vara smart att bli skötare på en häst; aningen en ridskolehäst eller en privathäst.

Läs om hästar

Du kan också lära dig mycket genom att läsa. Särskilt om hästraser, anatomi, om olika kända ryttare och hästsjukdomar. Du kan hitta många böcker på biblioteket, eller så ber du ditt lokala bibliotek att beställa hem böcker åt dig. Du kan också läsa hästtidningar som Min Häst och tidningen Ridsport. Det finns också många bra YouTubekanaler att följa. Det finns kanaler som handlar om problemhästar, ridning eller där du får följa en ryttare med egen häst. Om du har läst en bok om ett särskilt ämne, som en bok om islandshästen, kan det vara smart att sedan se filmer om just islandshästar. Så kommer du komma ihåg kunskapen bättre.

Publicerad den

Hästsemester

Oavsett om du är en van ryttare eller knappt suttit på en häst kan du testa på att rida eller åka häst och vagn på semestern. Att sitta på hästryggen är ett härligt sätt att komma ut i naturen på.

Ridtur i skogen eller fjällen

De flesta företag som erbjuder turridning vänder sig till både vana ryttare och nybörjare. De vanligaste hästraserna som används vid turridning i Sverige är islandshäst och fjording. Det är två nordiska raser som klarar skog, mark och fjället utan problem. Storleksmässigt är de ponnier, men utifrån styrka och benstruktur är de stora hästar. Vuxna kan rida dem utan problem. När du anmäler dig kan det vara smart att kryssa för att du är nybörjare om du inte ridit så mycket förut. Ridföretaget kommer också ha allt som du behöver. Dock måste du vanligtvis ha egna skor med klack. Gummistövlar är säkrare än joggingskor. Att uppleva de svenska fjällen från hästryggen är en otrolig upplevelse. Du sitter i en skön sadel medan ni sakta men säkert tar er uppå fjällryggen. Antingen kommer ni att fika eller äta lunch när ni är framme. En härlig dag att komma ihåg.

Rida på utlandssemestern

Du kan också rida när du reser utomlands. Ett bra ställe att leta efter intressanta ridturer är i resemagasinet Vagabond som har reportage från hela världen. Du kan testa på att rida på många ställen. Om du vill ha en mer spektakulär ridsemester satsar du på att rida över vidderna i Mongoliet. Hästarna i Mongoliet är liksom fjordhästen och islandshästen små och starka. Vidderna är stora och du kommer att få uppleva en del av nomadkulturen.

Om du är hästvan kan du åka till Irland på ridsemester. På Irland kan du rida utan ledare. Du hyr en häst för en vecka och sedan rider du mellan olika stall där du övernattar. Det är en ridsemester som passar dig som verkligen vill ha ett hästäventyr eller som älskar gröna Irland.

En riktigt klassiker är att rida islandshäst på Island. Det är ungefär som att göra en fjälltur, men istället för höga fjäll så beger ni er ut på en tur i den gröna och karga isländska naturen. Ni rider förbi gejsrar, vulkaner och varma vattenkällor. Efter ridturen är det skönt för både kropp och själ att bada i en varm vattenkälla.

Publicerad den

Börja rida

Du eller ditt barn vill börja rida. Då kan du gå till den lokala ridklubben. Det finns också privatryttare som låter nybörjare rida deras hästar.

Rida på ridskola

I Sverige finns det en lokal ridklubb i så gott som alla kommuner. Oavsett om du bor i Åsele, Trelleborg eller Stockholm så kan du hitta en ridskola med nybörjarlektioner. Många klubbar erbjuder enklare rid- och stallaktiviteter för barn mellan 4-6 års ålder. Nybörjarlektioner för barn är lite billigare och varar vanligtvis 30 minuter, medan tonåringar och vuxna rider 45 minuter. Under de första ridlektionerna brukar en ledare leda hästen. Så att det är tryggt och att du får känna på hur det känns. Till nybörjarlektionerna används ridskolans lugnaste hästar. Det kan vara bra att veta om att hur lugn en häst är och dess storlek inte har något med varandra att göra. Tvärtom är det ofta små ponnier som kan hitta på bus. Har du bara kommit upp i sadeln på stallets största häst kan du vanligtvis känna dig mycket trygg.

Din utrustning

Du behöver ha byxor som inte glider. Joggingbyxor går bra under de första lektionerna, men de är inte optimala i längden då sömmen kan ge skavsår. När du ridit ett par gånger och känner att du vill fortsätta kan du köpa ett par billigare ridbyxor. Du behöver även skor med klack. Första gångerna kan du komma i gummistövlar. Har du boots kan du även rida i dem. Skorna behöver ha klack av säkerhetsskäl: så att du inte fastnar i stigbygeln. På vissa ridskolor kan du låna ridstövlar eller ridskor. Du kan även försöka hitta en ryttare som kan låna ut ridskor till dig. Som nybörjare kan du antingen köpa ett par billigare ridskor eller så köper du ett par begagnade ridstövlar. Ridskolan kommer att tillhandahålla ridhjälm och säkerhetsväst. Båda är obligatoriska. De flesta köper egen hjälm efter ett tag.

Rida privathäst

Om det kostar för mycket att rida på ridskola eller om det inte fungerar, så kan du försöka hitta en privatryttare som ger dig ridlektioner. Det är många privatryttare som gärna tjänar en extra slant genom att ge ridlektioner då egen häst är tämligen dyrt. Det finns också ryttare på landet med egen häst som tycker att det är roligt med sällskap. Eftersom man måste ha två hästar (då hästar är ett flockdjur) är det inte ovanligt att hitta en hästägare som gärna låter dig rida på sällskapshästen.