Publicerad den

Laga mat på uteritten

De flesta som gillar hästar och ridning, och som sysslar med hästsport har någon gång varit på uteritt. Om man är ute mer än någon enstaka timme kan det vara trevligt att pausa för att laga lite mat. Just att laga mat ute ger en helt annan upplevelse än att ta med sig mackor eller annan utflyktsmat. Men det finns en del att tänka på när man vill laga sin mat.

Hur kan man laga mat på en uteritt?

Det finns flera olika sätt att laga mat på när man är ute i naturen. Med ett utekök behöver man inte oroa sig för att inte ha tillgång till bränsle eller liknande. Ett annat alternativ är att göra upp en eld – men då måste man hitta torrt virke, eller kanske ta med sig kol att grilla med. Man kan också ta med sig en liten grill. Dock är uteköket allra smidigast och dessutom minskar brandrisken ute i naturen.

Välja rätt saker

När du ska köpa ett utekök är det viktigt att du väljer en variant som verkligen fungerar. Uteköket bör vara stabilt, det är en fördel om det fungerar med flera sorters bränslen och om man ska ta med sig uteköket tillbaka till stallet bör det också kallna ganska snabbt.

Får man laga mat var som helst?

I Sverige har vi en allemansrätt och den gör att vi får vistas i skog och mark relativt fritt. Man får alltså stanna och laga mat, men man bör inte göra det i hagar, eller där man uppenbart stör andra. Finns det ett hus i närheten är det inte fel att knacka på och fråga om det är okej att man stannar en stund. Är det eldningsförbud och mycket torrt ute är det ytterst viktigt att man respekterar det innan man lagar mat. Har man ett utekök som inte eldas med ved kan det placeras på en hård yta, och något att släcka med bör finnas tillgängligt.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du ser till att uteköket inte väger för mycket. Hästen ska orka med all packning, inklusive ryttare. Tänk också på att eventuellt skräp måste tas med eller kastas i en soptunna, och låt inte hästen komma i kontakt med det varma uteköket!